Vesti
Svet
UN: Svetska populacija počeće da opada u ovom veku zbog pada nataliteta
13.08.2024. 20:00
Izvor: Politika
UN: Svetska populacija počeće da opada u ovom veku zbog pada nataliteta
Prema najnovijoj projekciji Ujedinjenih Nacija očekuje se da će svetska populacija u ovom ovom veku početi da opada nakon što će dostići vrhunac sredinom 2080-ih, i to zbog pada nataliteta, posebno u Kini.
Predviđa se da će globalna populacija, koja trenutno iznosi 8,2 milijarde, do sredine 2080-ih dostići približno 10,3 milijarde i da će zatim broj postepeno da opadne na oko 10,2 milijarde do kraja veka, podaci su izveštaja UN o izgledima svetskog stanovništva koji je objavljen prošlog meseca, prenosi Kjodo.
"U nekim zemljama, stopa nataliteta je sada čak niža nego što se ranije očekivalo, a takođe vidimo nešto brži pad u nekim regionima sa visokim fertilitetom", naveo je u saopštenju generalni podsekretar UN za ekonomska i socijalna pitanja Li Junhua.
U više od polovine svih zemalja i oblasti, prosečan broj živorođenih po ženi je ispod 2,1, za koji Ujedinjene nacije navode da je nivo koji je potreban da bi populacija održala konstantu tokom dužeg perioda bez migracije.
Skoro petina svih zemalja i područja, uključujući Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Španiju, sada ima "ultra-nisku" plodnost, sa manje od 1,4 živorođene dece po ženi tokom života, navodi se u izveštaju.
Po naciji, Kina će u narednim decenijama doživeti ogroman gubitak stanovništva, sa njenom populacijom koja će spasti na 633,4 miliona do 2100, iako u ovoj godini iznosi 1,4 milijarde. Ali će ostati druga zemlja po broju stanovnika posle Indije, čija će populacija 2100. godine iznositi oko 1,5 milijardi.
Od 2024. godine, broj stanovnika je dostigao vrhunac u 63 zemlje i oblasti, uključujući Kinu, Nemačku, Japan i Rusiju, pri čemu se procenjuje da će njihova ukupna populacija pasti za 14 odsto u narednih 30 godina.
U Indiji, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu i SAD-u, očekuje se da će broj stanovnika dostići vrhunac u drugoj polovini veka ili kasnije, prenosi Tanjug.