Vesti
Svet
Ekonomska obećanja Kamale Haris: Smanjenje troškova i poreza su prioriteti, odbacuje uvođenje novih carina
17.08.2024. 20:00
Izvor: Blic
Ekonomska obećanja Kamale Haris: Smanjenje troškova i poreza su prioriteti, odbacuje uvođenje novih carina
U svom prvom velikom govoru u kampanji posvećenom ekonomiji, Haris je obećala nove poreske olakšice za decu do 6.000 dolara za porodice sa bebama, smanjenje poreza za porodice sa decom i niže troškove lekova na recept.
Potpredsednica je takođe pozvao na izgradnju 3 miliona novih stambenih jedinica tokom četiri godine i poreske olakšice za graditelje domova koji grade kuće za kupce koji prvi put kupuju.
Haris je rekla pristalicama na mitingu u Severnoj Karolini, državi u kojoj se nada da će pobediti na američkim predsedničkim izborima 5. novembra, da je američka ekonomija jaka, ali da su cene i dalje previsoke.
Kamala Haris je rekla da će se kao predsednica "laserski" fokusirati na srednju klasu.
„Zajedno ćemo izgraditi ono što ja nazivam ekonomijom mogućnosti“, rekla je ona. „Izgradnja srednje klase biće ključni cilj mog predsedavanja jer čvrsto verujem da je Amerika jaka kada je srednja klasa jaka."
Njen program bi mogao da se suoči sa otporom i korporacija i Kongresa, koji je odbacio slične predloge predsednika Džoa Bajdena.
Haris, koja je rekla da će otkriti više detalja o svojim ekonomskim planovima u narednim nedeljama, nastoji da prikaže sliku razlika sa svojim protivnikom, republikancem Donaldom Trampom.
Odbacuje uvođenje novih carina
Bivši predsednik je predložio uvođenje novih carina na uvoz, što Haris odbacuje.
„On želi da nametne ono što je u suštini nacionalni porez na promet svakodnevnim proizvodima i osnovnim stvarima koje uvozimo iz drugih zemalja“, rekla je Kamala Haris.
„To će uništiti Amerikance."
„To će značiti veće cene za skoro sve vaše dnevne potrebe: Trampov porez na gorivo. Trampov porez na hranu. Trampov porez na odeću. Trampov porez na lekove bez recepta.
Obraćajući se novinarima u petak, Trampovi ekonomski savetnici Kevin Haset i Stiven Mur tvrdili su da će njeni predlozi podstaći inflaciju i naštetiti ekonomiji.