Vesti
Svet
„Tramp proglašen neprijateljem“: Ključne stvari koje su obeležile govor Kamale Haris na konvenciji demokrata u Čikagu
23.08.2024. 20:00
Izvor: Danas
„Tramp proglašen neprijateljem“: Ključne stvari koje su obeležile govor Kamale Haris na konvenciji demokrata u Čikagu
Potpredsednica SAD Kamala Haris završila je jedan od najneobičnijih meseci u modernoj političkoj istoriji u četvrtak uveče govorom koji je okupio demokrate oko patriotskih tema a Donald Tramp proglašen neprijateljem klasičnih američkih principa, prenosi CNN.
„U trajnoj borbi između demokratije i tiranije, znam gde se nalazim. I znam gde je mesto Sjedinjenih Država“, kazala je demokratska predsednička nada Kamala Haris četvrte i poslednje večeri Nacionalne konvencije demokrata u Čikagu.
Haris je u svom govoru bila direktna prema svom republikanskom rivalu. Iznela je pravne probleme bivšeg predsednika i okrivila ga za strahote sa kojima su se neke žene suočile usred primene strogih zakona o abortusu na državnom nivou.
Podsetila je na kako je nazvala „haos i nesreću kada je on bio na funkciji“.
„Na mnogo načina, Donald Tramp je neozbiljan čovek“, rekla je ona. „Ali posledice povratka Donalda Trampa u Belu kuću su izuzetno ozbiljne“.
Haris je takođe dublje ušla u svoje političke pozicije, posebno u spoljnoj politici. Rekla je da će biti predsednica koja je „realistična, praktična i koja ima zdrav razum“ – što je jasno pobijanje Trampovog nastojanja da je označi kao previše liberalnu.Razlike između govora Haris u Čikagu i onog koji je Tramp održao prošlog meseca na republikanskoj konvenciji u Milvokiju nisu mogle biti oštrije i postavile su scenu za žestoku trku do izbora 5. novembra, sa direktnim sukobima u debatama koje slede.
CNN je izdvojio nekoliko ključnih stvari sa četvrte i poslednje večeri Demokratske nacionalne konvencije:Haris je uputila jednostavnu poruku Amerikancima: Ne morate više da živite ovako.
Ponekad, eksplicitno i uvek napisano u podtekstu njenih primedbi, Haris je biračima nudila čist odmor od Trampove ere i njene neizvesnosti i političkih preokreta.
„Ne vraćamo se nazad“, ponavljala je u više navrata.
Haris je rekla da su u pitanju izbori „sloboda da se živi bezbedno od nasilja oružjem u našim školama, zajednicama i bogomoljkama; sloboda da voliš onoga koga voliš otvoreno i sa ponosom; sloboda da se udiše čist vazduh, pije čista voda i živi bez zagađenja koje podstiče klimatsku krizu; i sloboda koja otključava sve ostale: sloboda glasanja“.Ona je obećala da će podržati i braniti Izrael, osudila zločine Hamasa 7. oktobra i insistirala na tome da je administracija odlučna da obezbedi trajni mir u regionu.
„U isto vreme“, nastavila je, „ono što se dogodilo u Gazi u poslednjih 10 meseci je poražavajuće. Toliko izgubljenih nevinih života. Očajni, gladni ljudi koji iznova beže u sigurnost. Razmere patnje su srceparajuće“.