Vesti
Politika
U Beogradu otvorena Evropska kuća
04.09.2024. 20:00
Izvor: RTV
U Beogradu otvorena Evropska kuća
Beograd - U Beogradu je danas svečano otvorena "Evropska kuća", a šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je poručio da se na ovaj način otvaraju vrata mnogim mogućnostima i razmenama ideja o tome kako da se zajedno izgradi bolja evropska budućnost.
Svečanosti su prisustvovali brojni ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, crkvene zajednice i gosti iz civilnog sektora.
Žiofre je istakao da se sada pod jednim krovom mogu proslaviti sve razlike u duhu međusobnog poštovanja i dodao da će ovo biti mesto koje će živeti kroz različite inicijative i na kome će moći da se razgovara o EU, toleranciji, vrednosti demokratije i da se proslavi zajedničko partnerstvo na putu ka Evropskoj uniji.
On je rekao da će Evropske kuće biti otvorene širom Srbije, te da će njihove kancelarije u Novom Sadu i Nišu biti pretvorene u Evropske kuće, a planira se otvaranje i u Kragujevcu i Novom Pazaru.
"Prolazimo kroz teška vremena, ali takođe znamo da prolazimo kroz vremena u kojima je pristupanje Evropskoj uniji ponovo postalo veliki prioritet za EU. Pošto predsednica Ursula fon der Lajen sada okuplja svoj tim, nakon što ju je potvrdio parlament, ona je najavila da ce imenovati komesara koji ce biti u potpunosti posvećen proširenju", podsetio je Žiofre.
On je podsetio i na Plan rasta za Zapadni Balkan u vrednosti od šest milijardi evra.
Izrazio je nadu da će Evropska kuća u Beogradu moći da doprinese procesu da se podstakne dijalog, razumevanje, kao i da želi da se u njoj odvijaju filmske projekcije i diskusije koje uvažavaju različita mišljenja.
"Hajde da nastavimo da se okupljamo, da učimo, da rastemo zajedno. Neka nam na tom putu pomogne ova Evropa kuća koju danas otvaramo. Zajedno smo jači i bolji", poručio je Žiofre.
Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da će Evropska kuća biti od koristi za građane, da će se u njoj učiti nove veštine, te najavila da će već naredne nedelje biti održan panel na kome će se razgovarati o ozbiljnim temama i procesu evropskih integracija i politici proširenja.
"Probaćemo da nađemo odgovore na neka pitanja i time, nadam se, ubrzamo i put Srbije ka članstvu u EU", rekla je Miščević.
Kako se navodi na sajtu evropskakuca.rs, na ovom mestu mogu da se dobiju korisne informacije o Evropskoj uniji, ali i o tome kako građani mogu da učestvuju u različitim aktivnostima u oblasti inovacija, obrazovanja, kulture, ekonomije, sporta i mladih.
Evropska kuća posvećena je jačanju veza između Srbije i Evropske unije, a raznovrsnim aktivnostima i programima, promoviše se međusobno razumevanje, dele se zajedničke vrednosti i jača saradnja.
Navodi se i da je vizija Evropske kuće da postane mesto gde građani Srbije zajednički i aktivno učestvuju u izgradnji evropske budućnosti zemlje, kao i da se podstakne otvoreni dijalog i razmena ideja i pojača saradnja Srbije i Evropske unije, stvarajući prostor za društvo koje deli zajedničke vrednosti i ciljeve.