Vesti
Svet
Kremlj odbacio optužbe Vašingtona o mešanju u američke predsedničke izbore
06.09.2024. 20:00
Izvor: Politika
Kremlj odbacio optužbe Vašingtona o mešanju u američke predsedničke izbore
Optužbe američkih zvaničnika za mešanje Moskve u predsedničke izbore u SAD su besmislene, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
"Ovo nije prvi put da je Rusija optužena za mešanje u američke izbore, naravno, mi se ne mešamo", rekao je Peskov u odgovoru Vašington postu.Komentarišući ograničenja SAD za ruske medije ranije ove nedelje, Peskov je rekao da Amerikanci ne vole istinu.
"Naši mediji jednostavno prenose istinu, ali, nažalost, Amerikanci ne vole istinu koja im je neprijatna, a oni odmah preduzimaju represivne mere", dodao je portparol predsednika Rusije.
Ministarstvo finansija SAD saopštilo je u sredu odluku da se na listu sankcija doda ruski televizijski kanal RT i njegova glavna urednica Margarita Simonjan, kao i njenim zamenicima Antonu Anisimovu i Elizaveti Brodskoj.Pored njih, na crnoj listi su se našli i urednik informativnog programa RT Andrej Kijaško, šef odeljenja za projekte digitalnih medija Konstantin Kalašnjikov i niz drugih zaposlenih na TV kanalu.
Visoki zvaničnik američke obaveštajne službe izjavio je danas da je Rusija najaktivniji strani protivnik koji pokušava da utiče na američke predsedničke izbore koji će biti održani 5. novembra, dok je Kina više usredsređena na kandidate na nižem nivou.
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi prethodno je izjavio da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da prestane da priča o predstojećim predsedničkim izborima u SAD.
"Putin bi trebalo da prestane da priča o našim izborima. On ne bi trebalo nikoga da favorizuje ni na koji način", rekao je Kirbi, prenosi Rojters.
Govoreći na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, Putin je primetio da Kamala Haris ima "zarazan smeh", navodeći to kao razlog za rusku podršku njoj, a ne njenom republikanskom protivkandidatu Donaldu Trampu, prenosi Tanjug.