Vesti
Politika
Laž je da sam odbio poziv Putina za samit BRIKS-a
07.09.2024. 20:00
Izvor: Politika
Laž je da sam odbio poziv Putina za samit BRIKS-a
U Moskvi se u najvišoj meri ceni dosledan, principijelan stav predsednika Srbije, odnosno saradnja s Rusijom, što sankcije Rusiji nisu prihvaćene i neće da budu prihvaćene od strane Srbije, rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Loznici s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je, kako je rekao novinarima, upoznao s teškom situacijom na Kosovu i Metohiji, a razgovarali su i o bilateralnim odnosima dve države. Ambasador je rekao da je Rusija svesna najteže situacije na KiM, da će KiM biti jedno od najvažnijih pitanja u toku ministarske sednice na zasedanju GS Ujedinjenih nacija. Vučić je rekao: „Razgovarali smo o važnim pitanjima od bilateralnog značaja i interesa za naše dve zemlje. Najpre sam upoznao ambasadora Bocan-Harčenka sa situacijom na KiM, svakodnevnim provokacijama, brutalnim provokacijama, svakodnevnom ugrožavanjem mira i stabilnosti, neefikasnom odgovoru svih onih koji su bili upleteni u dijalog, koji su morali da garantuju rezultate tog dijaloga.”
Kazao je da je Bocan-Harčenka upoznao koliko je teška pozicija u kojoj se srpski narod nalazi i dodao: „Čini mi se da smo po tom pitanju naišli na razumevanje ruske strane. Razgovarali smo o svim drugim važnim pitanjima. O ekonomskoj saradnji očekujemo izgradnju Dispečerskog centra od strane Ruske železnice i dalje razgovore o mnogim projektima iz energetike i infrastrukture. Takođe, ono što je za nas važno, razgovarali smo, pošto nam je Rusija pomagala i po pitanju rezolucije nametnute o Srebrenici i drugim pitanjima, i o saradnji u UN i drugim multilateralnim organima i organizacijama.”Vučić je izrazio uverenje da ćemo već u kratkom periodu pokazati da postoje pitanja oko kojih možemo da se saglasimo i da budu u interesu obe strane i dodao: „Ja sam, takođe, rekao da je za nas od izuzetnog značaja ubrzavanje razgovora oko gasnog aranžmana. Razgovarali smo i o obeležavanju 20. oktobra povodom 80. godišnjice od oslobođenja Beograda, u čemu je dominantno učestvovala Crvena armija, naravno i naše jedinice. I to ćemo dobrim delom zajedničkim događajima da obeležimo. Biće mnogo kulturnih događaja, od gostovanja Boljšog teatra, mislim da će biti 13. septembra, do mnogih drugih stvari.”
Preneo je novinarima da je s Bocan-Harčenkom razgovarao i o pozivu koji je Srbiji i njemu lično upućen da prisustvuje velikom samitu BRIKS-a i istakao: „Ja sam malo pročitao i listu učesnika koja je, moram da priznam, ne samo velika već je reč o izuzetno snažnim, važnim i moćnim državama. Ja sam već ambasadoru Ruske Federacije pre ovog sastanka, ali i danas uz zahvalnost za poziv, rekao sve ono što sam i vama rekao i mi ćemo te razgovore nastaviti, verujem i sa predsednikom Putinom oko oslobođenja Beograda i oko svega drugog.” On je ambasadoru poklonio pakovanje suvih šljiva koje se proizvode u Podrinju.
Bocan-Harčenko je rekao novinarima da se u oktobru očekuje zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, redovno za KiM, te da će to „biti prilika za Rusiju da iznese svoj stav, na osnovu Rezolucije 1244”. Dodao je da je osnovni zadatak i cilj zaštita Srba koji žive na KiM, njihova bezbednost i mogućnost normalnog preživljavanja u takvim uslovima. Istakao je da je i teška situacija zbog pritisaka na Banjaluku, što je takođe važan deo spoljnopolitičke agende Rusije.Govoreći o pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina Vučiću da prisustvuje samitu zemalja BRIKS-a, koji se održava od 22. do 24. oktobra u Kazanju, rekao je da to govori sve o značaju Srbije za Rusiju, ali i o značaju odnosa dve države. Istakao je: „U Moskvi se u najvišoj meri ceni dosledan, principijelan stav predsednika Srbije, odnosno saradnja s Rusijom, što sankcije Rusiji nisu prihvaćene i neće da budu prihvaćene od strane Srbije.”
Prethodno, predsednik Vučić je prilikom obilaska Podrinja rekao da će videti da li će moći da ide na samit BRIKS-a na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina zbog unapred zakazanih poseta – „odluka o tome biće doneta u periodu od 10. do 15. oktobra”. Odgovarajući na novinarsko pitanje o medijskim navodima da je rekao – „njet Putinu”, Vučić je kazao: „Ja sam rekao videćemo, samo sam rekao da postoje unapred zakazane posete i posle toga sam rekao videćemo. Dakle, odluku o tome ćemo donositi tamo 10. i 15. oktobra. Ali nema nikakve sumnje da je važan poziv stigao, kao što imamo i ranije zakazane važne posete. Video sam više naslova, neki su rekli da sam nešto odbio, neki da sam nešto prihvatio. I ceo dan su lagali i jedni i drugi. Ja sam rekao videćemo.”
Podsetio je da je prethodnog dana rekao da je pre desetak dana dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži samitu BRIKS-a koji se održava u periodu od 22. do 24. oktobra u Kazanju. Istakao je: „Ne smem zbog tih ljudi da vam kažem, ali ćete inače videti o koliko je važnim ranije zakazanim posetama reč. Niti želim šta da odbijam, niti želim šta da prihvatam, imamo vrlo težak raspored. Jedni me napadaju zbog toga što sam nešto odbio, drugi što sam tobož prihvatio. Pošto sam video i (Mihael) Rotovu izjavu i mnoge druge izjave, šta to mene briga. Suština je u tome da se ponosim time što Srbija vodi nezavisnu politiku. I što niko drugi neće da mi određuje gde ću, kada i kako s kim da se viđam. I još jednom postavljam pitanje svima koji se hvale, valjda želeći da prebace Srbiji to što nije stoprocentno usaglašena s politikom Brisela ili nekim drugim, a što u stvari vi imate ministarstvo spoljnih poslova? Čemu služe u tim zemljama ministarstva spoljnih poslova? Je l’ to da primite faks ili imejl iz Brisela, pa za to nije potrebno ministarstvo, za to je potrebna jedna sekretarica.”
Naglasio je da Srbija vodi suštinski samostalnu nezavisnu politiku i da veruje da je to nešto što će doneti rezultate u budućnosti i ekonomski razvoj. On je povodom izjave nemačkog evroparlamentarca Mihaela Rota, koji je osudio ranije pozdrave Vučića koje je potpredsednik vlade Aleksandar Vulin preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekao da kada bi slušao Rota, Kosovo bi odavno bilo nezavisna država i član Ujedinjenih nacija. Dodao je: „Kada bih slušao Rota, Srbija ne bi postojala ekonomski, Republika Srpska odavno ne bi postojala. Jedni se ljute na jedno, drugi se ljute na drugo, šta ja da im radim?”
Naveo je i da je imao veoma dobar razgovor sa Olafom Šolcom, ali porediti Šolca i Rota nema baš previše smisla: „Tako da, ja mu (Rotu) želim sve najbolje, želim mu mnogo uspeha u životu, dobro je za njega što prestaje da se bavi politikom jer je bio izrazito neuspešan, a u životu mu želim sve najbolje.”