Vesti
Politika
Vučić: Sutra važan sastanak u Briselu sa liderima iz regiona, očekujem korektan razgovor
18.09.2024. 20:00
Izvor: RTS
Vučić: Sutra važan sastanak u Briselu sa liderima iz regiona, očekujem korektan razgovor
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra u Briselu učestvovati na sastanku lidera iz regiona i da će to biti važan skup, na kome će biti reči o problemima, ali da očekuje korektan razgovor. Najavio je da će ceo javni sektor dobiti povećanje plata za osam odsto, dok će povećanje za prosvetare, uključujući i predškolsko, biti 12 odsto.
Predsednik Vučić rekao je za TV Pink da će sutra učestvovati na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
"Biće svakako važan sastanak, gde će se razgovarati o Agendi rasta, o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, što znači pre toga jedinstveno balkansko tržište. Razume se, biće govora i o problemima i o svemu drugom, ali verujem da će to biti jedan važan sastanak u kojem će nam predsednica Evropske komisije ukazati na to da će Marta Kos voditi onaj deo koji je u EK zadužen za proširenje EU i da ćemo imati priliku da se upoznamo sa njihovom novom agendom", rekao je Vučić.
Uveren je da će to biti korektan razgovor i napomenuo da to, ipak, zavisi uvek i od Prištine i od Sarajeva.
"Ne mislim da može da bude bilo kakav problem na tom skupu", dodao je Vučić.
"Priština nikad nije želela stvarni dijalog"
Povodom jučerašnjeg odbijanja Prištine u Briselu da učestvuje u trilateralnim razgovorima, Vučić je podsetio da oni nikada nisu želeli stvarni dijalog i da ne misli da se po tom pitanju očekuju bolji dani.
"Mi se nikada nismo ni rukovali. Dakle, mi nikada nismo imali stvarni dijalog i stvarni razgovor. Nisu ga želeli, pokušavali su trikovima na sve moguće načine da uvek okrive Beograd za nešto što se loše događa na terenu", rekao je Vučić.
O mostu na Ibru: Videćemo hoće li Kfor da drži svoju reč
Primetio je da su danas najavljivali ponovo, ceo dan, otvaranje mosta na Ibru.
"Neće to biti jednostavno i da vidimo hoće li Kfor, odnosno NATO, da drži svoju reč koju su i nama dali, a ja želim da verujem da hoće i da neće dozvoliti otvaranje tog mosta bez dijaloga i bez dogovora sa Srbima", rekao je Vučić.
"Prijatelji Srbije i zapadni partneri bez primedbi na mere za KiM"
Predsednik je istakao da prijatelji Srbije u svetu, poput Kine i Rusije, kao i zapadni partneri, nisu imali primedbe na mere koje je Beograd doneo kako bi pomogao Srbima na Kosovu i Metohiji, i da su ocenili da je važno govoriti o povratku u dijalog i rezultatima dijaloga.
"Mi kroz ono što je naša politika 'status quo ante', ne tražimo ništa više od onoga što već nije dogovoreno", napomenuo je Vučić.
"U Njujorku ću govoriti pre svega o KiM"
Predsednik je najavio da mu predstoji put u Njujork, gde će na Generalnoj skupštini UN pre svega govoriti o KiM, kao i o dvostrukim standardima međunarodne zajednice.
"Očekujem put u Njujork gde ću govoriti pre svega o Kosovu i Metohiji, argumentovano i ozbiljno. Dobili smo jedan od najboljih slotova, u prvom delu (u debati). Uvek, po pravilu, govori brazilski predsednik prvi, američki predsednik drugi. Ali u tom prvom delu, prepodnevnom delu prvog dana, govoriću ja kao predsednik Srbije. Tako da imamo dobro vreme kada će biti nešto slušanije nego obično, iako ljudi naknadno slušaju sve to što je neko izgovorio", naveo je Vučić.
"Povećanje plata u celom javnom sektoru osam odsto, u prosveti 12 procenata"
Predsednik je najavio da će ceo javni sektor dobiti povećanje plata za osam odsto, dok će povećanje za prosvetare i za vaspitačice biti za 12 odsto.
"Ako je 4,2 odsto inflacija, to je realno povećanje životnog standarda, ali ne samo za naše prosvetare, naše učitelje i nastavnike, već i za predškolski uzrast, za vaspitačice, povećaćemo primanja za 12 odsto, što je 50 odsto više nego za sve druge i to pokazuje kakav je naš odnos prema školstvu, prema prosveti", rekao je Vučić.
"U narednih 12 dana program za smanjenje listi čekanja"
Predsednik Vučić najavio je da će narednih dana, a najkasnije za 12 dana, biti predstavljen kompletan program kako da se smanje liste čekanja u zdravstvenim ustanovama.
"Neka bude 12 dana, jer ću ja šest, sedam dana provesti u Americi, pa onda i u Češkoj dva dana", rekao je Vučić.
Istakao je da je uveren da je ukidanje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama prioritet.
"To (liste čekanja) je deo naše nesposobnosti da stvarno rešavamo probleme, deo priče da ceniš nešto kada čekaš, pa onda kad ti neko to učini, onda si ti spreman to i da platiš, pa je to deo i korupcije za svakog od nas, i za sve druge. Skoro svi smo to prošli, nažalost", rekao je Vučić.