Vesti
Sport
Ovde su padali i veći od Benfike
19.09.2024. 20:00
Izvor: Politika
Ovde su padali i veći od Benfike
Želimo da igramo dobar fudbal, da naši navijači uživaju u igri, pred nama je spektakl koji smo dugo čekali, kaže trener Crvene zvezde pred večerašnji meč sa portugalskim velikanom. – Sudi Englez Majkl Oliver, početak 18.45
Sve je u oba tabora potpuno spremno za početak velikog dvoboja. Našoj Crvenoj zvezdi, koja je u potpunosti rešena da pokaže kvalitet, ostaje da u novom formatu Lige šampiona, bude na visini zadatka. Posebno večeras (18.45 časova) kada joj u goste stiže velika Benfrika.Tim za svaki respekt i ogromno poštovanje. Početak najjačeg klupskog takmičenja počeo je senzacionalnom pobedom Bajerna nad zagrebačkim Dinamom (9:2) koji se preskinoć totalno obrukao u Minhenu. Naša Crvena zvezda, jedini vladar najvrednijeg klupskog trofeja iz ovog dela kontinenta poslednjih godina nalazi se na dobrom koloseku. Igrama i ne malim rezultatskim ostvarenjima ovaj klub se polako diže ka ozbiljnijem i cenjenijem društvu Evrope. A da bi tu potpuno zasela, potrebni su veliki rezultati...Duel sa portugalskim velikanom, koji je sinoć stigao u naš glavni grad, dobra je prilika da se pobedom zakorači u probrano fudbalsko društvo. Zvezda je ovaj prelazni rok iskoristila da još više ojača svoje pozicije. Da se oko trenera Vladana Milojevića ponovo stvori pobednički ambijent. Isti kao onaj kada su na naš najveći stadion padali i najveći klubovi Evrope. Opšte je uverenje da je naš šampion spreman za važno sportsko poglavlje. Odlučan da sa se uhvati u koštac sa izazovima modernog fudbalskog doba. I ono što je najvažnije – da se pobedom počne nova međunarodna sezona.Po svemu sudeći igrače oba tima čekaće divan ambijent na tribinama. Takođe i lepo vreme, pa sa te strane ostaje da samo igrači pruže maksimum za jednu lepu fudbalsku predstavu. Mobilnost je na najvišem nivou a diktira je trener, koji veruje u svoje igrače.
-Ponosni smo na činjenicu da ponovo predstavljamo ne samo naš klub, već Beograd i Srbiju. Posebna je privilegija što smo u ovom najjačem evropskom klupskom takmičenju ponovo. Uostalom, to nam je i bio cilj da se merimo sa najboljima. Spremni smo za novi Uerfin format, koji će biti daleko izazovniji ali i zahtevniji. Velika je čast biti u takvom društvu, što ćemo ugostiti fudbalske velikane Evrope, želimo da Crvenu zvezdu predstavimo u što boljem svetlu. Naravno, i da uživamo u dobrom fudbalu, naglasio je Milojević.
O večerašnjem protivniku, koga poslednjih nedelja drma mala rezultatska kriza kod kuće trener Milojević kaže da je to samo trenutačno...-Benfika je svakako tim sa bogatim međunarodnim iskustvom. To je veliki klub, jednom rečju evropski velikan koga cenimo i poštujemo. Mnogi govore da su poljuljani ali ja to ne bih rekao. Možda još nisu naštelovali svoj mehanizam, zato, očekujem tvrdu utakmicu večeras. Naš cilj i zadatak je da ispoštujemo svaki dogovor, kaže Zvezdin strateg.
Pred ovako značajne mečeve u Evropi bitan je i zdravstveni bilten.
-Nemamo te probleme, iskren je trener našeg prvaka. Problemi su neke druge prirode. Najpre da vidimo koliko su igrači koji su kasno stigli u klub, spremni da odgovore zadacima i zahtevima. Očekujem jak intenzitet meča. Moramo da vodimo računa o svakom pojedincu, jer ova trka tek počinje a pri tom ne treba zanemariti ni obaveze u domaćem šampionatu. Iskreno, ne bih voleo da zbog jedne utakmice izgubimo igrača na duže staze.
Portugalski mediji su bili veoma oštri prema Benfici. Međutim, dolazak novog trenera, pobeda u poslednjem kolu domaćeg prvenstva malo je popravila raspoloženje i utisak pred dolazak u Beograd. Milojević je svestan da su krize bile i ostale sastavni deo svakog sporta.
-Svaka ekipa ima problem sa tim. Po meni to je na kraju normalno. Neko te probleme ima na početku sezone, neko na sredini a neko na kraju. Svakako da je novi trener doneo novu energiju. Bivšeg trenera Šmita izuzetno cenim i poštujem još iz vremena dok je vodio Bajer iz Leverkuzena i dok je radio u Kini. Sadašnji trener poznaje sistem igre koji je utemeljen već godinama unazad. Po tome je prepoznatljiva Benfika.O novom formatu Lige šampiona Zvezdin strateg kaže:
-Novi format svakako da podiže fudbal na jedan viši nivo. Svesni smo da je danas fudbal jedna ozbiljna industrija. U tom svetu mnogo se ulaže u fudbal. U Engleskoj je fudbal treća grana privrede. Ali, mi imamo stras i ljubav prema fudbalu. Navijače koji su odani našem klubu. Naš stadion je poznat po tome. Nadam se i da će večeras energija na tribinama biti pozitivna, ne krije Milojević, koji pred ovakve mečeve deluje isuviše uzdržano i mirno.
Na pitanje novinara da li se možda plaši poraza kaže:
-Na to pitanje ću vam odgovoriti na sledeći način. Isto su me pitali i pre utakmice sa Liverpulom. Da li ih se bojim jer su pre toga nokautirali Maribor sa 7:0 u gostima. Ja fudbal ne gledam u tom kontekstu. Moj filozofija je da igramo i uživamo a ne da razmišljamo da li ćemo izgubiti sa ovoliko ili onoliko golova. Tek sada vidimo koliko zaostajemo za svetom u fudbalu. Jer kada pogledate sve te lepe nove stadione koje je država napravila. Sve to vam vraća veru u ovaj sport. Tio stadionu nisu kao Bajernova arena ali lepi i naši su. Nama u goste dolazi trofejna Benfike i nemamo razloga za strah. Moramo da budemo hrabri. Na kraju ćemo videti rezultat. Sitnice će odlučivati pobednika. Poneki Aut, prekid, šut na gol..
O Banfici, čiji su dres nosili m nogi igrači sa ovih prostora i gde su se osećali kao kuće, manje više sve zanamo. Otuda i ne čudi što nema nekih velikih tajni između timova.
-To je ekipa koja se isto ponaša kada igra kod kuće i na strani. Benfika uvek ima svoj plan. Svoj stlo igre. Znamo da će pokušati da nametnu svoj stil igre koji karakterišu kratki pasovi i dugo držanje lopte. Mi se nećemo lako predati. Imamo i mi naše adute, ističe trener srpskog šampiona.
Nema sumnje da je pred ljubiteljima fudbala posebno veče. Duel koji će pokazati ko je u ovom trenutku spremniji, ne samo na fizičkom planu. Zvezda se dobro pojačala, uverena da će novi igrači doneti novu energiju. Uostalom, u ovom takmičenju nema lakih prepreka. To dobro znaju u Crvenoj zvezdi koja će i ove godine u Evropi ponovo jurišati na nove pobede. Uefa je ovaj susret poverilča Englezu Majklu Oliveru, jednom od najboljih evropskih sudija.Za Bruna Duartea ova večerašnja utakmica ima posebnu draž. Brazilac veruje da Zvezda može da se ozbiljno suprostavi gostujućem timu. On ne krije da poznaje ali i ceni portugalsku ligu i da je Benfika tim sa ogronim autoritetom u Evropi.
-Prošle godine sam igrao protiv Benfike i to na njihovom stadionu, Dobro znam taj osećaj. Iskreno, postoji razlika između ovdađnje i portugalske lige, koja je na višem niovu. Što se klubova tiče, Crvena zvezda je veliki klub ne samo u ovim okvirima već i šire. Kao i benfika koja svake godine puno ulaže u tim. Zvezda ima sjajne navijače i taj ambijent moramo da iskoristimo večeras, naglašava najbolji strelac Crvene zvezde.
O favoritu kaže?
-Želja je kod jednih i drugih ogromna. Napadači žive od golova. Zvezda igra timski, tako će biti i večeras, očekujem da nas navijači ponesu ka prvoj pobedi u novom ciklusu Lige šampiona.