Vesti
Svet
„Dobra vest je da Putinov rat nije uspeo“: Bajdenov poslednji govor pred Generalnom skupštinom UN
24.09.2024. 20:00
Izvor: Danas
„Dobra vest je da Putinov rat nije uspeo“: Bajdenov poslednji govor pred Generalnom skupštinom UN
Predsednik SAD Džozef Bajden govori na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku. To je njegovo poslednje obraćanje kao predsednika na skupu svetskih lidera.
Dolazeći usred velike eskalacije na Bliskom istoku, govor će Bajdenu pružiti priliku da oplemeni i svoje nasleđe i liderstvo zemlje na svetskoj sceni.
Svetski lideri su u Njujorku na 79. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi razgovarali o globalnim pitanjima i istakli prioritete svojih zemalja, piše CNN.“Video sam izuzetan zamah istorije. Prvi put sam izabran na funkciju… 1972. Sada, znam da izgledam kao da imam samo 40 godina. Znam to“, rekao je predsednik, privlačeći smeh, prenosi Gardijan.
Bajden je potom govorio o tome kako je video kako se SAD menja i kako su neprijatelji postali saveznici.
Ukazao je na odnose između Sjedinjenih Država i Vijetnama, koji su bili u ratu kada je on preuzeo dužnost, ali su sada prijatelji.“Da su danas Sjedinjene Države i Vijetnam partneri i prijatelji je dokaz da čak i od užasa rata postoji put napred. Stvari mogu biti bolje”, istakao je Bajden.
Dodao je da je „dobra vest da Putinov rat nije uspeo u svom osnovnom cilju“.
Zatim je obećao da će nastaviti da podržava Kijev dok ne postigne „trajan mir“:
„Krenuo je da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina je i dalje slobodna. On je zacrtao da oslabi NATO, ali NATO je veći, jači, ujedinjeniji nego ikada ranije, sa dve nove članice, Finskom i Švedskom, ali ne možemo da odustanemo. Svet sada ima drugi izbor da napravi. Hoćemo li održati našu podršku da pomognemo Ukrajini da pobedi u ovom ratu, da očuva svoju slobodu, ili ćemo otići i dozvoliti da se agresija obnovi i nacija uništi.Znam svoj odgovor. Ne možemo se umoriti. Ne možemo da skrenemo pogled i nećemo odustati od naše podrške Ukrajini, sve dok Ukrajina ne dobije pravedan i trajan mir u Povelji UN“, naglasio je Bajden.
Zatim se prebacio na Bliski istok, gde je pozvao na sporazum o prekidu vatre u ratu u Gazi i oslobađanje talaca uzetih u napadu 7. oktobra.
„Sada je vreme da strane finaliziraju svoje uslove, vrate taoce kućama i olakšaju patnju u Gazi i okončaju ovaj rat“, rekao je Bajden.
Potom je prešao na eskalirajuća neprijateljstva na Bliskom istoku, osuđujući Hezbolahove raketne napade i pozivajući na diplomatiju:„Od 7. oktobra, takođe smo odlučni da sprečimo širi rat pre nego što je zahvatio ceo region. Hezbolah, ničim izazvan tokom napada 7. oktobra, lansirao je rakete na Izrael skoro godinu dana kasnije, previše ljudi sa svake strane izraelsko-libanske granice ostaje raseljeno“, rekao je Bajden.
Dodao je da rat punih razmera nije nikome u interesu.
„Čak i ako je situacija eskalirala, diplomatsko rešenje je i dalje moguće. U stvari, ostaje jedini put ka trajnoj bezbednosti koji će omogućiti stanovnicima obe zemlje da se bezbedno vrate svojim domovima i granici. I to je ono na čemu neumorno radimo“, naglasio je američki predsednik.