Vesti
Politika
Žiofre: Civilno društvo, mediji i vladavina prava u samom srcu projekta EU
25.09.2024. 20:00
Izvor: RTV
Žiofre: Civilno društvo, mediji i vladavina prava u samom srcu projekta EU
Beograd - Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas, na početku trećeg dana Evropske nedelje mogućnosti posvećenog temama civilnog društva, medija i vladavine prava, da su ta pitanja u samom srcu projekta EU i osnov svega što Unija želi da postigne i održi.
Žiofre je rekao da EU ceni aktivno građanstvo koje se uključuje u bitna pitanja za zemlju.
"Verujemo da ljudsko dostojanstvo, sloboda, kvalitet demokratije i vladavina prava jesu u samoj srži onoga što želimo da budemo i što jesmo i četiri neophodna elementa da bi ostvarili poverenje i jedinstvo među našim narodima", istakao je Žiofre.
On je naveo da EU mora da čuva ove vrednosti i da pomogne onima koji rade na promovisanju tih vrednosti i onima koji rade na stvaranju aktivnog društva, kako u zemljama članicama, tako i u kandidatima za članstvo.
Žiofre je naveo da je ovo važno u kontekstu kada je proširenje EU ponovo u fokusu i podsetio je da je u pripremi nova Evropska komisija, u kojoj će, kako kaže, biti novi komesar za proširenje koji je u potpunosti posvećen proširenju.
"Ovo je trenutak da se još jače radi na proširenju, a rad na proširenju podrazumeva takođe i ubrzanje reformi. Pomenuću bitnost implementiranja medijske strategije i akcionog plana koji je Srbija napravila", rekao je Žiofre.
Kada je civilno društvo u pitanju, ocenio je da mnoge oganizacije u Srbiji, kao i u Evropi, rade marljivo u svojim društvima i državama i poručio je da EU ceni uključenost građana u javnom životu, ocenjujući da je to za dobro Srbije.
Ukazao je da je jako civilno društvo neophodan kontrolni mehanizam u evropskom sistemu i ocenio da je jako civilno društvo tu da podrži jaku državu.
"Pružali smo finansijsku pomoć u prošlosti civilnom društvu, godišnje Srbiji damo 400 miliona evra i to je pre sprovođenja plana rasta, koji će duplirati ovaj iznos. Od ovih 400 miliona evra, relativno manji deo ide civilnom društvu, dva do tri odsto, ostalo ide centralnim vlastima i lokalnim samouprava, na projekte i infrastrukturne programe", rekao je Žiofre.
Kada su mediji u pitanju, Žiofre kaže da će se u narednim godinama podrška medijima od strane EU fokusirati na kreiranje okruženja u kome može slobodno da se govori i dodao da trenutno postoji 64 grantova za medijska civilna društva u Srbiji, vredna 24 miliona evra.
Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov istakao je značaj i važnost civilnog sektora, kao i značaj njegove finansijske održivosti.
"Civilno društvo jeste sastavni deo svakog demokratskog poretka. Doprinos civilnog društva, između ostalog, ogleda se i u očuvanju i jačanju demokratije, ekonomoske i socijalne kohezije, povezivanju građana i institucija i približavanja institucija građanima, kroz kanalisanje njihovih najvažnijih potreba i interesa", rekao je Žigmanov.
Naveo je da je Evropska kuća prvo mesto za jačanje veza Srbije i EU i mesto za promovisanje zajedničkih vrednosti i istakao da je jedan od programa EU koji je Srbiji važan "Građani, jednakost, prava i vrednosti".
"EU kroz program 'Građani jednakosti, prava i vrednosti' želi da podrži projekte koje promovišu veće uključivanje građana i građanki u procesu donošenja odluka i izgradnji demokratskog društva koje promoviše osnovne vrednosti, podižu svest o osnovnim pravima i borbi protiv rasizma, ksenofobije, transfobije i svih drugih oblika diskriminacije'', dodao je Žigmanov.
Treći dan Evropske nedelje mogućnosti posvećen je civilnom društvu, medijima i vladavini prava i u okviru njega će građani moći da se upoznaju sa najvećim programom EU za međunarodno umrežavanje civilnog društva "Građani, jednakost, prava i vrednosti", kao i sa programima koje podržavaju lokalne inicijative širom Srbije kao što je "EU resurs centar" za civilno društvo.
Druga po redu Evropska nedelja mogućnosti ove godine održava se od 23. do 26. septembra u Beogradu u Evropskoj kući, kao i 27. septembra u Nišu.