Vesti
Politika
Vučić iz Njujorka
27.09.2024. 20:00
Izvor: Politika
Vučić iz Njujorka
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Njujorku imao veoma važne susrete:
„Tokom boravka u Njujorku bilo je brojnih susreta, gledali smo da pozicioniriamo Srbiju što bolje, u političkom i ekonomskom smislu, i napravili smo važne kontakte”, rekao je."Celo jutro analiziram sve ono kroz što sam prolazio i sa američkim zvaničnicima i sa svima drugima", naveo je Vučić i dodao da o detaljima tih razgovora ne može da govori, jer je takav dogovor."Imamo različite viđanja po određenim pitanjima, naše je da nastavimo odgovorno da se ponašamo", naveo je predsednik.Cilj boravka u Njujorku bio je i da se što bolje, politički i ekonomski, pozicionira naša zemlja.
"Tako da svakako je bilo intenzivno i ne samo za nas, već i za sve druge. Pretvorio se dolazak u Njujork najmanje u ono što se vidi pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, a mnogo više što se zbiva u hodnicima i što se zbiva na različitim sastancima", rekao je Vučić za RTS.
Istakao je da je naša delegacija gledala da razgovara što je moguće više.
"Da pozicioniramo Srbiju što bolje. Podelio bih u dva dela. Jedan je taj politički aspekt, drugi je ekonomski aspekt i naravno prepletanje politike i ekonomije. Mislim da smo neke važne kontakte po prvi put napravili za našu zemlju što se njenog ekonomskog napretka u budućnosti tiče.
Što se politike tiče, nije lako vreme pred nama, ali ni pred kim u svetu nije lako vreme. Mi ćemo morati da radimo više, da radimo snažnije, jače. Moraćemo da popravljamo situaciju u rudarstvu i energetici, jer na poljoprivredu ne možete toliko da utičete na sušu, kišu i vremenske prilike", rekao je Vučić.
Kaže da je važno što nam industrijska proizvodnja raste, ali da je potrebno još investitora.
Ali energetika i rudarstvo nam idu loše i moraćemo tome mnogo više da se posvetimo u budućnosti, dodao je Vučić.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je srećan što neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju kao državu koja radi na polju tehnološkog napretka, kao i napretka u oblasti veštačke inteligencije i nauke.
„Mi radimo na tome i srećan sam što je neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju, a mnogo će nam značiti u 2025. što ćemo da predsedavamo grupom zemalja partnerstva za veštačku inteligenciju, da budemo po tom pitanju prepoznati. Bićemo još jedan kamičak koji pokazuje koliko smo zainteresovani i koliko vredno radimo po tom pitanju, ali to je budućnost”, rekao je Vučić za RTS.
Poslednjeg dana višednevnog boravka u Njujorku, gde je imao bilateralne sastanke sa 40 svetskih lidera i govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija on je rekao da sve što Srbija može da uradi, to je da razmišlja o unapređenju tehnologije i inovacijama.
„Pričamo o ulaganju o nauku, ali stvarnom ulaganju u nauku. To ne znači da se dodvoravamo nekome, već želimo da pomožemo onima koji su izuzetno produktivni”, istakao je Vučić, javlja Tanjug.
On je rekao i da je Srbija blizu da se ukrca u „četvrti vagon voza”, podsećajući na njegovu jučerašnju izjavu da, ukoliko su u prvom i drugom Amerika i Kina, u trećem razvijene zemlje, u četvrtom treba da bude Srbija.
Vučić je istakao da je stopa rasta u Evropi minimalna, navodeći da će se to odraziti i na Srbiju. Kako je rekao, procene pokazuju da sledeće godine biti još manji rast nego što su očekivali.
„Sad od 1,4 ide na 0,8. Procena je da oni idu na 1,4. Mi bismo, na 4,3 išli na preko 5, uz to imamo makar jedan dan kiše u julu u mesecu”, rekao je Vučić.