Vesti
Svet
Ukrajina traži nuklearno naoružanje
17.10.2024. 20:00
Izvor: Politika
Ukrajina traži nuklearno naoružanje
Ukrajina može da se zaštiti ili tako što će postati nuklearna država ili članica NATO-a, rekao je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski, navodeći da je takav predlog izneo i bivšem američkom predsedniku i aktuelnom kandidatu Donaldu Trampu.
Zelenski je, na konferenciji za novinare nakon što je evropskim zvaničnicima promovisao svoj „plan pobede“ za sukob sa Rusijom, sugerisao da će Ukrajini biti potrebno nuklearno oružje, ako joj se ne odobri članstvo u NATO.„Koja je od velikih nacija, nuklearnih nacija, stradala? Svi? Ne, samo Ukrajina“, rekao je on, misleći na potpisnike Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. godine. Dokument je predviđao da SAD, Velika Britanija i Rusija daju Kijevu bezbednosne garancije u zamenu za uklanjanje sovjetskog nuklearnog oružja iz Ukrajine.
Izbor Ukrajine je da postane članica NATO-a, dodao je Zelenski, tvrdeći da Tramp ovo obrazloženje smatra opravdanim.
„U razgovoru sa Donaldom Trampom, rekao sam mu: ’Koji je izlaz za nas?‘ Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje i ono će služiti kao zaštita ili treba da budemo u nekoj vrsti saveza. Ne poznajemo nijedan efikasan savez osim NATO-a“, rekao je Zelenski.Ukrajina nikada nije kontrolisala nuklearno oružje, ali Kijev tvrdi da je ranije bila među najvećim atomskim silama pre nego što je pristala da ga se odrekne. U februaru 2022, nedeljama pre eskalacije ukrajinskog sukoba, Zelenski je izrazio žaljenje zbog ove odluke u govoru na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, sugerišući da njegova zemlja ima svako pravo da je poništi.
Zelenski se poslednji put sastao sa Trampom tokom njegove posete SAD krajem septembra. Ukrajinski lider je bio na turneji u SAD kako bi predstavio svoj „plan pobede“ predsedniku Džozefu Bajdenu i dvojici predsedničkih kandidata iz glavnih stranaka, potpredsednici Kamali Haris i Donaldu Trampu.
Zelenski je ove nedelje potvrdio da je hitan poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u na njegovoj listi zahteva zapadnim donatorima.
Generalni sekretar bloka koji predvode SAD, Mark Rute rekao je da Ukrajina možda neće ni biti sledeća nacija koja će postati članica.