Vesti
Politika
Vučević sa Šen Jićin o sportskoj saradnji Srbije i Kine
13.08.2024. 20:00
Izvor: Politika
Vučević sa Šen Jićin o sportskoj saradnji Srbije i Kine
Predsednik Vlade Miloš Vučević sastao se danas sa državnom savetnicom Narodne Republike Kine Šen Jićin, sa kojom je razgovarao o sportskoj saradnji dve zemlje, nakon čega je u njihovom prisustvu potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.
"Sastao sam se danas sa državnom savetnicom Narodne Republike Kine, gospođom Šen Jićin, sa kojom sam imao veoma sadržajne razgovore o razvoju naše saradnje, naročito u sportu, koji je u nadležnosti rada moje sagovornice u kineskom Državnom savetu. Srbija i Kina su svetske sportske velesile i uveren sam da ćemo imati mnogo toga da jedni od drugih naučimo", napisao je Vučević na svom Instagram nalogu.
Ocenio je da će poseban zamajac razmeni iskustava i razvoju sporta dati i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta - košarke, odbojke i fudbala, koji su danas potpisali ministar sporta Zoran Gajić i ministar kineske Generalne uprave za sport Gao Džidan.
Vučević je sa Šen Jićin razgovarao i o unapređenju bilateralnih odnosa i aktivnostima u oblasti razvoja sporta, sportske infrastrukture, kulturne saradnje i međusobne podrške u organizovanju međunarodnih sportskih događaja.
Premijer je saopštio da je čestitao Kini na brojnim medaljama osvojenim na Olimpijskim igrama u Parizu i ocenio da je to dokaz odnosa ove zemlje prema sportu, ulaganjima u oblasti infrastrukture i podrške sportistima na putu ka osvajanju medalja, javlja Tanjug.
Vučević je istakao da Srbija pridaje ogroman značaj negovanju čeličnog prijateljstva sa Kinom, kao i da je bilateralna saradnja trenutno na najvišem istorijskom nivou.
On je izrazio zahvalnost na prijateljskom odnosu prema Srbiji i učešćem u brojnim zajedničkim projektima. Vučević je podvukao značaj potpisane izjave predsednika Vučića i Sija o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.
Premijer je naglasio da je Srbija čvrsto opredeljena ka produbljivanju odnosa sa Kinom i zajedničkim projektima koji doprinose ekonomskom razvoju i dobrobiti građana obe države, i da će posvećeno raditi na aktivnostima i planovima koji vode ka ostvarivanju tog cilja i podizanju odnosa na viši nivo.
Prema njegovim rečima, Ugovor o slobodnoj trgovini između dve države, koji se primenjuje od 1. jula ove godine, još jedan je od važnih koraka koji ojačavaju saradnju i dodao da će do kraja septembra biti uspostavljena još jedna direktna avio linija između Srbije i Kine.
Vučević je zahvalio i na mogućnosti da učenici i studenti iz Srbije borave u Kini u okviru programa Međunarodne kulturne razmene mladih, dodajući da je to najbolji način za nastavak tradicije negovanja čeličnog prijateljstva između naše dve zemlje.
Premijer je zahvalio Kini na podršci i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. On je izrazio spremnost za dodatno institucionalno jačanje saradnje i razmenu iskustava o razvoju i unapređenju vrhunskog sporta, sportske infrastrukture i sportskog turizma.
Državna savetnica Šen Jićin prenela je srdačne pozdrave predsednika Vlade Kine i poručila da je Srbija na putu opšteg brzog napretka, na kojem ima nedvosmislenu podršku Kine.
Poručila je da će Kina podržati predstojeću organizaciju izložbe Ekspo 2027, na kojoj će uzeti učešće i delegacije Kine.
Naše dve zemlje povezane su čeličnim prijateljstvom, a vezuju nas i izuzetno važni projekti od strateškog značaja u oblastima saobraćajne infrastrukture i železnica, oblasti životne sredine, rekla je Šen Jićin i dodala da oblast inovacija vidi kao sektor sa velikim potencijalom za saradnju u narednim godinama.
Ranije u toku dana se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa Šen Jićin.