Vesti
Društvo i ekonomija
Inflacija će nastaviti da pada, skok iz jula rezultat jednokratnih poskupljenja
14.08.2024. 20:00
Izvor: novaekonomija.rs
Inflacija će nastaviti da pada, skok iz jula rezultat jednokratnih poskupljenja
Nakon smanjenja na 3,8 odsto u junu, međugodišnja inflacija je u julu zabeležila skok od 4,3 odsto. Razlog za to je, prema rečima guvernerke Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Tabaković, serija jednokratnih poskupljenja (hleb, usluge slanja paketa, putarine) i skok cena pojedinih primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu. To se odrazilo i na rast cena proizvoda i kod nas, a Tabaković je posebno istakla primer kafe i kakaoa.
Na predstavljanju ovomesečnog izveštaja o inflaciji, guvernerka je navela da, pošto će navedena poskupljenja ostati u obračunu međugodišnje inflacije u narednih godini dana (ali i zbog većeg od očekivanog rasta domaće tražnje), NBS sada očekuje nešto sporiji pad inflacije u narednom periodu.
„Inflacija će najpre usporiti na oko četiri odsto krajem ove godine, a zatim će se tokom naredne godine postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja od tri odsto“, rekla je ona.
Generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Savo Jakovljević očekuje se da će inflacija nastaviti globalno da usporava zahvaljujući nižim svetskim cenama nafte i nižim troškovnim pritiscima koji se odnose na primarne proizvode i sirovine za proizvodnju.I on je ponovio da je na privremeni skok inflacije u Srbiji u julu uticalo, između ostalog, povećanje cena određenih proizvoda.
„Videli smo da se na međunarodnim tržištima mnogo priča o kafi i kakau, a to su proizvodi koji se koriste u proizvodnji velikog broja konditorskih proizvoda, ali i velikog broja proizvoda prerađivačke industrije, što se održava i na rast cena na domaćem tržištu“, rekao je on.
On je naveo da se u trećem tromesečju 2025. godine očekuje da će se inlfacija približiti cilju od tri plus/minus 1,5 odsto.
Govoreći o cenama hrane, on je naveo da smo u junu ove godine prvi put imali da cena grupe „hrana i bezalkoholna pića“ ima negativan rast na međugodnišnjem nivou od 0,1 procenata, „što znači da su se te cene u potpunosti smirile“.
Jakovljević je naveo i da su cene povrća na međugodišnjem nivou oko 15 ili 16 odsto niže u odnosu na pre godinu dana.
„To su cene koje će nastaviti da doprinose nižoj inflaciji odnosno smanjenju inflacije“, rekao je on.