Vesti
Politika
“Srbija želi da resetuje odnose sa SAD i Izraelom”
18.08.2024. 20:00
Izvor: vesti-online.com
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je u intervjuu za izraelski list “Džeruzalem post” izjavio da Srbija želi da resetuje odnose sa SAD i Izraelom.
– Tokom poslednje decenije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naša vlada prepoznali su značaj razvoja boljih odnosa sa SAD – rekao je Đurić.
– Čvrsti odnosi Srbije i SAD doprinose stabilnosti naše zemlje – istakao je ministar, dodavši da politički i ekonomski jaka Srbija znači i stabilan region Zapadnog Balkana.
Paralelno sa naporima da obnovi američko-srpske odnose, Vlada Srbije sprovodi resetovanje odnosa sa Izraelom koji su dostigli najniži nivo kada je Izrael priznao nezavisnost Kosova 2020. godine, nakon asklapanja sporazuma pod patronatom tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa.
Međutim, prošlog oktobra, Srbija je imenovala ambasadora u Tel Avivu nakon što je ova funkcija bila upražnjena skoro tri godine, čime je simbolično pokazala svoju otvorenost za obnovljeni dijalog i saradnju.
U pogledu toga šta Srbija želi da dobije od unapređenja bilateralnih veza sa Izraelom, ministar je istakao mogućnost proširenja ekonomske saradnje dve zemlje u oblastima kao što su tehnologija i inovacije, poljoprivreda i farmaceutska industrija.
– Cenili bismo podršku Izraela u naporima da se zaštite prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini Kosovo i Metohija, koji su već godinama pod stalnim intenzivnim pritiskom režima u Prištini – rekao je Đurić za “Džeruzalem post”.
Na praktičnom planu, Srbija je otišla mnogo dalje od simbolike i diplomatskih imenovanja. Od 7. oktobra, i državni i privatni dobavljači oružja slali su pošiljke oružja i municije Izraelu, navodi se u članku objavljenom u Balkan Insajtu.
Tvrdnje u članku su zasnovane na finansijskim podacima srpskih proizvođača i trgovaca oružjem i podacima otvorenog koda o kargo letovima iz Srbije u izraelske vojne baze.
Đurić je odbio da za izraelski list komentariše ove pošiljke oružja i da li one predstavljaju zvaničnu državnu politiku. Umesto toga, Đurić je napomenuo da Srbija želi mirno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.