Vesti
Društvo i ekonomija
Đedović Handanović: Počinjemo projekte sa OIE i u daljiniskom grejanju
18.08.2024. 20:00
Izvor: Politika
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je ponosna što se počinje sa projektima obnovljivih izvora energie (OIE) u daljinskom grejanju u velikom broju lokalnih samouprava širom Srbije.
Ona je za Tanjug rekla da će to biti od ogromne koristi za građane u tim lokalnim samoupravama, ali i za energetski sistem Srbije.Prema njenim rečima, ovaj projekat OIE u daljinskom sistremu grejanja podrazumeva korišćenje energije koja je dostupna, bilo da je reč o geotermalnoj, energiji iz otpadnih voda ili da su u pitanju solarne elektrane.
"Ne možemo samo da se oslanjamo na obnovljive izvore u proizvodnji struje. Prelazimo i u daljinskom grejanju na OIE i to će značiti puno za poboljšanje kvaliteta vazduha u tim opštinama", rekla je Đedović Handanović i navela da su Bogatić, Kraljevo, Kragujevac, Niš i Paraćin samo neka mesta gde će se sprovoditi ovaj projekat.
Ministarka je dodala i da se ove godine rekordan broj lokalnih samouprava prijavio za subvencije za energetsku efikasnost, ističući da će ih ove godine dobiti 12.000 domaćinstava, zahvaljujući realizaciji projekta Ministarstva rudarstva i energetike. "To je izuzetno važno za naš energetski sistem. Jako sam ponosna na to i obilazim građane koji su dobili subvencije i koji su zahvalni, jer su zahvaljujući tim subvencijama uspeli da smanje potrošnju energije za 30-40 odsto", naglasila je ona.
Đedović Handanović je podsetila i da je Srbija usvojila nacionalni energetski klimatski plan, naglašavajući da je to jako važan strateški dokument koji sve zemlje Evropske unije usvajaju i koji nam daje smernice budućeg razvoja naše energetike.
Takođe, kako je navela, veoma važan strateški dokument koji definiše kako ćemo razvijati naš energetski sektor je i Strategija energetike Srbije do 2050. godine.
"Potpisali smo i memorandum sa 20 naučnih institucija i pet ministarstava za razvoj nuklearne energije, znači otvaramo jednu veoma važnu temu za energetsku sigurnost, obezbeđivanje bazne energije nakon 2040. upravo zato što razmišljamo dugoročno, strateški, gde želimo i kako želimo da obezbedimo sve veće potrebe za električnom energijom", rekla je ministarka.
Đedović Handanović je navela i da je veoma ponosna na rezultate Ministarstva rudarstva i energetike u prvih100 dana Vlade Srbije.