Vesti
Društvo i ekonomija
Vučević: U narednih desetak dana mere za pravičnije cene namirnica
23.08.2024. 20:00
Izvor: novaekonomija.rs
Vučević: U narednih desetak dana mere za pravičnije cene namirnica
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najavio je danas da će u narednih desetak dana Vlada, nakon razgovora sa predstavnicima trgovinskih lanaca, saopštiti konkretne mere za, kako je naveo, pravičnije cene najpotrebnijih životnih namirnica.
„Mislim da ćemo imati dobre mere. Mislim da ćemo konkretne stvari saopštiti u narednih desetak dana“, kazao je Vučević za TV Prva nakon prvog sastanka posvećenog stabilizaciji cena osnovnih namirnica sa predstavnicima najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji, na kome su bili i predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva trgovine, Ministarstva privrede, a koji je održan juče.
On je dodao da država ne može i neće da ugrozi mogućnost trgovcima da rade, ističući da predsavnici devet kompanija koje su bile na jučerašnjem sasatanku zapošljavaju više od 50.000 ljudi, piše Beta.
„Niko ne treba to da ugrožava i imaju prava na profit, ali mi smo birani od strane građana da vodimo računa i o cenama“, rekao je premijer.
Vučević je naglasio da će se država potruditi da sa trgovinskim lancima postigne dogovor oko cena, pre svega da budu pravičnije za namirnice koje su najpotrebnije i koje čine potrošačku korpu.
„Mislim da možemo da uradimo neke stvri, ne remeteći tržište, ne sputavajući konkurenciju, a vodeći računa o pravičnijim cenama u marketima za najvažnije namirnice“, rekao je on.
Dodao je da će pokušati i da se uradi analiza o tome šta sve utiče na krajnju cenu namirnica, kroz razgovor ne samo sa trgovcima već i svima koji učestvuju u tom lancu od njive do trpeze, te da ne bi bilo fer da se kaže da je rast cena namirnica samo do trgovaca.
„Profit je ok, ali ja ne mogu da potržim ekstra profir, iako ne mogu da kažem u ovom trenutku da trgovci imaju ekstraprofit. Neko u tom lancu ima profit koji bi mogao da bude za nijansu korigovaniji, a da mu ne bude ugroženo poslovanje“, neveo je predsednik Vlade Srbije.
Podsetio je i da država postavlja osnovnu regulaztivu, ali da ne može da nameće cene proizvoda, jer ih tržište diktira, iako može da ih ponekad koriguje puštanjem robe iz robnih rezervi.