Vesti
Politika
Predsednik Francuske doputovao u Beograd, počeo razgovor Vučića i Makrona u Palati Srbija
29.08.2024. 20:00
Izvor: RTV
Predsednik Francuske doputovao u Beograd, počeo razgovor Vučića i Makrona u Palati Srbija
Beograd - Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić, kao i ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar i ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović.
Francuskom predsedniku je, potom, ispred Palate "Srbija" priređen svečani doček, uz počasni stroj garde i uz intoniranje himni Francuske i Srbije.
Pored Vučića, Makrona su dočekali i predsednik Vlade Miloš Vučević i ministri u Vladi Srbije - Siniša Mali, Bratislav Gašić, Aleksandar Martinović, Tanja Miščević, Jelena Begović, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Husein Memić, Irena Vujović, Zlatibor Lončar.
Nakon svečanog dočeka, oko 18:45 je usledio sastanak dvojice predsednika, posle čega će od 19.40 sati biti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, u prisustvu dvojice predsednika, u sali Jugoslavija u "Palati Srbija".
Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45 časova, kada su planirane izjave za medije.
Kako se očekuje, u razgovoru dvojice predsednika trebalo bi da dominiraju ekonomske, energetske i vojne teme, pre svega kupovina francuskih borbenih aviona Rafala.
Predsednik Francuske stigao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je od velikog značaja što će sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarati o veoma bitnim pitanjima, uključujući vojno-tehničku saradnju.
Vučić je rekao da nije sve završeno kada je reč o vojno-tehničkoj saradnji i kupovini aviona "Rafal" i da "nije to više pitanje cene, to je pitanje određenih garancija".
Predsednik je govorio i o drugim segmentima Makronove posete Srbiji.
"Pogledajte kako je poseta podeljena. Ići ćete u posetu 'Šnajderu', što znači poziv na saradnju u oblasti inovacija, nauke, tehnologije, veštačke inteligencije i dolazak novih francuskih investitora. Obilazak onoga što je važno na aerodromu, završni radovi, jer naš aerodrom postaje najveći vazdušni hab u ovom delu Evrope", rekao je Vučić.
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji biti potpisano mnogo važnih dokumenata iz oblasti energetike, razvoja, kulture, odbrane, gotovo svih sfera društvenog života.
Vučić i Makron ce razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.
Takođe, Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije.
Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kako je rečeno Tanjugu, dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučica Francuskoj u aprilu 2024.
Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.
Aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Makron je izjavio danas da ponovo dolazi u Srbiju sa jednostavnom porukom - Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama potrebna je snažna i demokratska Srbija u njihovom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena EU da brani i promoviše njene interese, uz poštovanje svog identiteta.
Francuski predsednik je napisao u autorskom tekstu za današnju "Politiku" da njegova poseta Beogradu predstavlja nove etapu za bilateralnu saradnju, strateško partnerstvo koje se gradi i da je to jedna poruka poverenja zajedničke budućnost.
Drugog dana posete, 30. avgusta, Makron će otići u Novi Sad, gde će u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.
Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.