Vesti
Politika
Najupečatljiviji momenti Makronove posete Vučiću i Srbiji
30.08.2024. 20:00
Izvor: Danas
Najupečatljiviji momenti Makronove posete Vučiću i Srbiji
Doček, zajednička konferencija za novinare, obilazak Galerije Matice srpske u Novom Sadu, predavanje o veštačkoj inteligenciji, šetnja Petrovaradinskom tvrđavom, ispraćaj na beogradskom aerodromu, upečatljivi su momenti dvodneve posete Emanuela Makrona, francuskog predsednika Srbiji, koje je objavio njegov domaćin Aleksandar Vučić, u kratkom videu.
Vučić je video objavio na Instagramu, mada se kroz ovu video formu, ne vide suštinski politički upečatljivi momenti koji su obeležili ovu posetu.Među tim momentima su pitanja na zajedničkoj konferenciji za štampu u Palati Srbija 29. avgusta o tome da li je vlasnik ruskog Telegrama Pavel Durov koji je uhapšen u Francuskoj i pušten da se brani sa slobode, došao u tu zemlju na poziv francuskog predsednika.
Makron je odgovarajući na pitanje francuskih novinara o tome, rekao da se nije obraćao još francuskom stanovništvu na tu temu i da njegova poseta Srbiji nije pravi trenutak da o tome govori.
Ceo ton te konferencije svedočio je o novom Makronovom pristupu za Evropu u kome za Srbiju ima mesta, što je potvrđeno i ugovorom o kupovini 12 francuskih vojnih aviona Rafal od strane domaćina.
Vučić je pohvalio Makronov koncept Evropske političke zajednice, rekavši da je to jedini politički oblik u kome zemlje Balkana mogu da razgovaraju ravnopravno sa liderima iz Brisela, a ne da budu u poziciji đaka koji slušaju nastavnike.
Tokom posete Makron i Vučić su razmenjivali srdačne prijateljske gestove, a događaj je privukao veliku medijsku pažnju, prenosile su ga uživo brojne televizijske stanice u Srbiji.
Zanimljivo je da je u programu uživo na Javnom servisu RTS Ljiljana Smajlović, koja ima podkast na RT Balkan, prokomentarisala da postoji očigledno iskreno savezništvo između francuskog lidera koji je bivši Rotšildov bankar i srpskog lidera, koji je ponikao kao fudbalski navijač na tribinama i u senci radikalnog lidera.