Vesti
Društvo i ekonomija
Vesić: Uskoro raspisivanje tendera za rekonstrukciju Luke Prahovo
20.09.2024. 20:00
Izvor: Danas
Vesić: Uskoro raspisivanje tendera za rekonstrukciju Luke Prahovo
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će narednih dana biti raspisan tender za rekonstrukciju Luke Prahovo, kod Negotina, uskoro se očekuje i tender za obnovu Luke Sremska Mitrovica, a da se naredne godine očekuje raspisivanje tendera za rekonstrukciju Luke Bogojevo.
„Za nas je veoma važno da uredimo naše luke iz razloga što je Srbija druga zemlja u dunavskom regionu po količini pretovarenog tereta“, rekao je danas Vesić za TV Prva.
Kako je istakao, u Srbiji se „pretovara oko 16 miliona tona tereta“, a razvojem kapaciteta domaćih luka može da bude bolja od Rumunije, da bude prva.
„To zahteva da naše luke preuredimo, da im povećamo kapacitete, bolje ih povežemo sa železničkim saobraćajem i napravimo od njih moderne terminale koji mogu da se koriste za pretovar tereta“, rekao je Vesić.
Podsetio je na potencijele Luke Prahovo gde se nalazi i hemijska industrija, a odatle i kompanije iz rudarskog basena Bor izvoze svoju robu.
Vesić je kazao da će se rekonstrukcija te luke raditi iz republičkog budžeta.
„Uskoro će biti rapisan tender za rekonstrukciju Luke Sremska Mitrovica, što će se raditi zajedno sa Evropskom investicionom bankom. Očekujem da ćemo u narednom periodu, sledeće godine, raspisati i tender za rekonstrukciju Luke Bogojevo“, dodao je Vesić.