Vesti
Društvo i ekonomija
Mali: Novi kreditni rejting najvažnija stvar u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija
06.10.2024. 20:00
Izvor: Politika
Mali: Novi kreditni rejting najvažnija stvar u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija
Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je novi kreditni rejting koji je dobila Srbija od agencije Standards and Purs najznačajniji događaj u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija.
Na predstavljanju novog aviona erbas A330-200 koji nosi boje i oznake specijalizovane izložbe EKSPO 2027 na aerodromu Nikola Tesla, Mali je rekao da je izveštajem o novom kreditnom rejtingu Srbija dobila potvrdu ispravnosti svoje ekonomske politike.„Iz beton lige ušli smo u prvu ligu. Srbija je među najbrže rastućim ekonomijama. Naša ekonomija je druga rastuća ekonomija u Evropi i hoćemo da rastemo još brže. Udeo duga u BDP-u je 46,5 odsto, dok je prema Mastrihtu pravilo da ne sme da pređe 60 odsto, prosek EU je 89 odsto, a na računu imamo šest milijardi“, rekao je Mali.
On je naglasio da novi kreditni rejting BBB- omogućava nove investicije, jer poručuje investitorima da je Srbija sigurna zemlja za investitore, a da će se značaj novog kreditnog rejtinga videti tek u narednim mesecima i godinama i da će on znatno pomoći Srbiji u ubrzanom rastu ekonomije.
Mali je istakao da je agencija Standard and Pors uradila skener, rengen i sistematski pregled zdravlja naše ekonomije i onoga što Vlada radi i planira da radi.„Deo toga je i EKSPO, deo toga su i sve mere fiskalne konsolidacije kroz koje smo prošli. I rekli su da smo zdravi, da smo iz takozvane beton lige od juče ušli u prvu ligu. Hoćemo da se takmičimo sa najboljima. Ali ni time, naravno, nismo zadovoljni. Hoćemo da radimo još više, još brže, još bolje, da i sa tog, da kažem, dna prve lige, krenemo ka sredini tabele, pa onda da krenemo da trčimo i da radimo još više i da idemo ka vrhu te tabele“, rekao je ministar.
Dodao je da događaji kao što su EKSPO, novi avioni Er Srbije, novi kilometri auto-puteva, novi kilometri brzih saobraćajnica, nove bolnice, škole, fabrike upravo tome doprinose.