Vesti
Društvo i ekonomija
Pokrenut postupak protiv četiri maloprodajna lanca u Srbiji
11.10.2024. 20:00
Izvor: Politika
Pokrenut postupak protiv četiri maloprodajna lanca u Srbiji
Komisija za zaštitu konkurencije, dana 10.10.2024. godine, pokrenula je postupak protiv društava „Deleze Srbija doo“, privrednog društva za poslovne usluge „Merkator-s doo Beograd“, „Univereksport export-import doo“ Novi Sad i proizvodno i trgovinskog preduzeća „Dis doo Krnjevo“, i izvršila nenajavljeni uviđaj u njihovim prostorijama
Nenajavljni uviđaj je istovremeno izvršen i u poslovnim prostorijama društva Cenoteka, kao trećeg lica, ističe se u saopštenju Komisije.Postupak je pokrenut zbog osnovane pretpostavke Komisije da su pomenuti trgovinski lanci izvršili povredu konkurencije zaključenjem restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.
Naime, Komisija sprovodi Sektorsku analizu stanja i uslova konkurencije na tržištima određenih prehrambenih proizvoda na teritoriji Republike Srbije u periodu od 2018. do 2022. godine. Kako su pojedini nalazi uslovili potrebu za daljom i detaljnijom analizom, Komisija je ispitivala uslove konkurencije na tržištu maloprodaje za veći broj prehrambenih proizvoda.
Detaljnija analiza je izvršena praćenjem odabranih proizvoda kod maloprodavaca protiv kojih je pokrenut postupak, a koji, prema javno dostupnim podacima iz finansijskih izveštaja koje objavljuje Agencija za privredne registre Republike Srbije, ukupno čine preko 50% tržišta maloprodaje na teritoriji Republike Srbije, navodi se u saopštenju.Tako je Komisija, tokom više meseci praćenja kretanje cena za 35 izabranih proizvoda, konstatovala da su u maloprodajnim lancima za posmatrane proizvode cene identične.