Vesti
Društvo i ekonomija
Vesić: „Er Srbija” potpisala ugovore za obuku 10 mladih pilotkinja i pilota
15.10.2024. 20:00
Izvor: Politika
Vesić: „Er Srbija” potpisala ugovore za obuku 10 mladih pilotkinja i pilota
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je Er Srbija potpisala ugovore sa 10 perspektivnih mladih pilotkinja i pilota koji će se u narednom periodu obučavati u Vazduhoplovnoj akademiji i posle završetka školovanja potencijalno biti angažovani u srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji.
Vesić je rekao da je zvanično pokrenut pilotski kadetski program koji zajednički realizuju Vazduhoplovna akademija i Er Srbija, a koji predviđa školovanje 10 kandidata tokom školske 2024/2025. godine za potrebe ove avio kompanije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Ministar je istakao da je Er Srbija jedna od najsnažnijih avio-kompanija u ovom delu Evrope, a da su rekordni rezultati koje ta kompanija beleži pokazatelj napretka naše zemlje.
"Zbog toga smo veoma ponosni na tu kompaniju jer je ona dokaz srpskog uspeha", rekao je Vesić, prenosi Tanjug.
Er Srbija je ranije danas saopštila da će se 10 perspektivnih mladih pilotkinja i pilota u narednom periodu obučavati u Vazduhoplovnoj akademiji i posle završetka školovanja potencijalno biti angažovani u srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji, navodi se u saopštenju kompanije.Na taj način, navedeno je, zvanično je pokrenut pilotski kadetski program koji zajednički realizuju Vazduhoplovna akademija i Er Srbija, a koji predviđa školovanje 10 kandidata tokom školske 2024/25. za potrebe nacionalne avio-kompanije Republike Srbije.
Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da ta kompanija nastoji da zajedno sa Vazduhoplovnom akademijom stvori bolje uslove za mlade profesionalce i naglasio da pilotski kadetski program daje priliku da se potencijalno angažuju perspektivne pilotkinje i piloti odmah po završetku školovanja.
"Verujemo da će nam taj kadetski program omogućiti da osiguramo kvalitetan i visoko kvalifikovan letački kadar za budućnost, a mladim pilotima biti jedinstvena prilika da se odmah po završetku Akademije zaposle u nacionalnoj avio-kompaniji svoje zemlje, odnosno da kroz vrhunske treninge, obuke na najsavremenijim simulatorima i uz kontinuiranu podršku starijih i iskusnijih koleginica i kolega, dobiju najkvalitetniju moguću nadogradnju osnovnog pilotskog obrazovanja. Raduje nas što je prvih deset potencijalno novih kolega potpisalo ugovore i pridružilo se kadetskom programu", izjavio je Marek.
Navodi se da učešćem u kadetskom programu, mladi piloti dobijaju priliku da uz obuku, po završetku programa, dobiju i potencijalno zaposlenje, a Er Srbija mogućnost da posadu osnaži kandidatima koji su praćeni i obučavani u skladu sa visokim standardima koje propisuju Vazduhoplovna akademija i nacionalna avio-kompanija.
Ističe se i da se školovanjem pilota kroz kadetski program Er Srbija vratila modelu koji daje rezultate, a podrazumeva da institucija vodi mladu osobu od prvih koraka letenja do zaposlenja.